Meta Pixel

Kinderen worden tegenwoordig steeds later zindelijk. In de jaren ’30 en ’40 waren de meeste kinderen rond 12-18 maanden zindelijk. Nu is dat gemiddelde gestegen tot rond de 36 maanden. En het einde lijkt nog niet in zicht.  

Nu denk je misschien: maar is dit een probleem? Het korte antwoord is: ja. Kinderen die te laat zindelijk worden hebben een grotere kans om zindelijkheidsproblemen te ontwikkelen. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kinderen die pas na 3 jaar oud zindelijk worden, een grotere kans hebben om poep en plasproblemen te krijgen, zoals blaasontstekingen, langdurige incontinentie, constipatie, en langdurig bedplassen (zie bijvoorbeeld het artikel van Joinson en collega’s uit 2009). 

Langer in de luiers

En er is meer. Kinderen die laat zindelijk worden lopen langer in luiers rond. Dat is logisch, maar dit is niet zonder risico. Voor langere tijd in een vieze luier rondlopen voelt niet prettig voor een kindje en het kan zorgen voor luieruitslag. Daarnaast hebben meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat het de kans vergroot op infecties en ziektes. Dit is met name het geval bij kinderen die naar een dagopvang gaan (zie bijvoorbeeld het artikel van Pickering en collega’s uit 1986), mogelijk omdat de verzorgers tussen het luiers verschonen hun handen niet goed wassen. 

Naast deze risico’s kosten luiers veel geld en zijn ze slecht voor het milieu, zoals je in een eerdere blog van ons heb kunnen lezen. En op een latere leeftijd beginnen, kan zorgen voor meer weerstand bij je kindje. “Twee = nee” kennen we allemaal. Dit geldt natuurlijk ook voor op het potje gaan! 

Opvoeden.nl (onafhankelijke en betrouwbare info van Opvoedinformatie Nederland): ‘Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse ouders soms te lang wachten met het beginnen van oefenen. Te lang wachten kan ervoor zorgen dat kinderen de interesse weer verliezen. Begin dus altijd op het moment dat je kind er klaar voor is.’

De oplossing

Gelukkig is er een simpele oplossing voor dit alles: je kindje eerder helpen met zindelijk worden! Je kan al beginnen met zindelijkheid vanaf 18 maanden. Hiermee voorkom je dat je kindje een groter risico loopt op poep en plas problemen en bespaar je jezelf ook nog eens geld en vieze luiers!